Sabtu, Jun 22, 2013

welcome motherhood..

Posted by ct hajar at 6:57 PTG
Reactions: 
assalamualaikum...
dh berbulan2 xupdate blog ni. bersarang, bersemut, bekulat.. semuala yg ber..ber....hehe

alhamdulillah, 11 apr 2013 aku selamat melahirkan seorang putera ke dunia ini.
menambah khalifah ALLAH dan umat nabi Muhammad saw di muka bumi ini.
pengalaman bersalin xdela begitu seronok dan xla ngeri mana.. alhamdulillah semuanya selamat walaupun ada beberapa masalah pd baby.
1st time bersalin, xtau cmne nk meneran. xpayahla nk cerita terlalu detail. kalau boleh aku xnk igt semua detik tu. cukupla aku rasa sekali tu je... huhu... pendek kata baby aku hampir lemas & dimasukkan ke NICU, HSA JB. aku bersalin normal. masa lahir baby xmenangis & suhu bdn dia cecah 40 degree. so doctor terpaksa tidurkn dia & intubate. ini utk elakkan kekurangan oksigen ke otak. lepas lahir dia aktif sgt... lepas doctor cuba nangiskn dia. sbb tu doctor tidurkn dia utk dia berehat. xbg byk gerak spy oksigen lebih ke otak. masa tidurkn dia 2x dia doserang sawan. Doctor sahkan anak kami HIE stage 2 (xigt ape fullnye.. yg aku igt hypoxia). effectnya budak akan lembap. doctor kena monitor perkembangan dia cmne smpai umurnya 18 bulan. Allahuakhbar!!... begitu besar dugaan ALLAH buat kami pd masa tu. dlm fikirn aku anak aku antara hidup & mati je... bila teringat, aku akan menangis. emosi sgt xstabil masa tu. bygkn after lahirkn dia aku xsemmpat sentuh, cium dia apatah lagi bagi dia susu & peluk dia. aku sgt menunggu detik2 utk aku peluk cium & susukan dia. 4 hari dia di NICU, lepas tu dia turun ke wad bawah utk feeding teraphy. seminggu lebih jugak dia kat situ. lbh kurg 13 hari dia duduk kat wad after deliver. setiap hari kami suami isteri melawat dia. awal2 bila tgk dia tidur langsung xbuka mata & bergerak, luluh rasa hati. laju je air mata mengalir... begitula perassan seorang ibu. ALLAHUAKHBAR!... besar sungguh nikmatMU.
lepas dia discharge dr hospital, lega rasa. Alhamdulillah... sekarang ni makin aktif.

ni la putera hati kami: MUHAMMAD MUQRI HARRAZ, 6.25am 11 Apr 13, 2.65kg.
ummie & abhie loves u sayang!!...

0 comments:

Catat Ulasan

 

Life's Journey Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates