Jumaat, Ogos 23, 2013

I'm not to be.....

Posted by ct hajar at 8:55 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
setahun lepas.. 7 mei 2012..
aku masih ingat tarikh tu. tarikh di mana aku memulakan alam pekerjaan.
di sebuah kilang yg tidak begitu besar..
tp alhamdulillah, punca rezekiku bermula di sini..
kini, semuanya bakal berakhir...
segala pahit maung, masam manis ditelan, dimamah utk mencari sedikit pengalaman..
walaupun singkat, setahun cuma, cukup utk aku merasa segalanya..
permulaan begitu indah, semuanya boleh di telan..
segala caci maki, herdik hamun, amarah, masuk telinga kanan keluar telinga kiri..
pujian??.. boleh dibilang dgn jari dan boleh disimpulkan tiada..
apakah ini alam pekerjaan???..
kerja semakin menimbun, walau sampai mati xkan pernah habis..
masalah semakin banyak, masalah yg tiada punca..
semakin lama, semakin aku sedar aku bukanlah seorang yg dilahirkan utk menjadi seorg engineer,
bukanlah seorang problem solver...
enam bulan pertama aku ditolak bagaikan bola..
kejap kesana kejap kesini...
ya, sampai sekarang itu berlaku...
aku diambil utk jawatan chemical engineer.
dlm masa setahun semua aku dpt.. 
chemical engineer, engineer dan berakhir dgn production engineer..
dan kini boleh dikatakan segala tugas di atas bahuku...
aku sudah tidak boleh menampungnya lagi..
dari segala masalah berkaitan dengan pelanggan hinggalah masalah dalaman segalanya aku kena jawab...
sehingga satu tahap, aku tidak boleh menampungnya lagi..
in sha allah 1 oktober 2013 aku bakal menamatkan perkhidmatanku pada kilang pertama aku mencurahkan bakti yg tidak seberapa.
dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim... aku bakal memulakan kerjaya baru yg pastinya bukanlah seorang JURUTERA!!

Sabtu, Jun 22, 2013

welcome motherhood..

Posted by ct hajar at 6:57 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
assalamualaikum...
dh berbulan2 xupdate blog ni. bersarang, bersemut, bekulat.. semuala yg ber..ber....hehe

alhamdulillah, 11 apr 2013 aku selamat melahirkan seorang putera ke dunia ini.
menambah khalifah ALLAH dan umat nabi Muhammad saw di muka bumi ini.
pengalaman bersalin xdela begitu seronok dan xla ngeri mana.. alhamdulillah semuanya selamat walaupun ada beberapa masalah pd baby.
1st time bersalin, xtau cmne nk meneran. xpayahla nk cerita terlalu detail. kalau boleh aku xnk igt semua detik tu. cukupla aku rasa sekali tu je... huhu... pendek kata baby aku hampir lemas & dimasukkan ke NICU, HSA JB. aku bersalin normal. masa lahir baby xmenangis & suhu bdn dia cecah 40 degree. so doctor terpaksa tidurkn dia & intubate. ini utk elakkan kekurangan oksigen ke otak. lepas lahir dia aktif sgt... lepas doctor cuba nangiskn dia. sbb tu doctor tidurkn dia utk dia berehat. xbg byk gerak spy oksigen lebih ke otak. masa tidurkn dia 2x dia doserang sawan. Doctor sahkan anak kami HIE stage 2 (xigt ape fullnye.. yg aku igt hypoxia). effectnya budak akan lembap. doctor kena monitor perkembangan dia cmne smpai umurnya 18 bulan. Allahuakhbar!!... begitu besar dugaan ALLAH buat kami pd masa tu. dlm fikirn aku anak aku antara hidup & mati je... bila teringat, aku akan menangis. emosi sgt xstabil masa tu. bygkn after lahirkn dia aku xsemmpat sentuh, cium dia apatah lagi bagi dia susu & peluk dia. aku sgt menunggu detik2 utk aku peluk cium & susukan dia. 4 hari dia di NICU, lepas tu dia turun ke wad bawah utk feeding teraphy. seminggu lebih jugak dia kat situ. lbh kurg 13 hari dia duduk kat wad after deliver. setiap hari kami suami isteri melawat dia. awal2 bila tgk dia tidur langsung xbuka mata & bergerak, luluh rasa hati. laju je air mata mengalir... begitula perassan seorang ibu. ALLAHUAKHBAR!... besar sungguh nikmatMU.
lepas dia discharge dr hospital, lega rasa. Alhamdulillah... sekarang ni makin aktif.

ni la putera hati kami: MUHAMMAD MUQRI HARRAZ, 6.25am 11 Apr 13, 2.65kg.
ummie & abhie loves u sayang!!...

Sabtu, Januari 19, 2013

Its Our Vacation

Posted by ct hajar at 6:26 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
assalamualaikum...
hari tu ade cite pasal bday hubby kan??..
hurm... at last, aku xwat ape pon utk dia.
tp memang ade plan cam nk belanja dia pegi becuti..
so last week, ambik cuti stat kamis ~ ahad... hihi...
ari kamis tu pegi setelkn tesis aku yg kena gantung lg tu.. uhuks!..
jumaat tu  ktorg pegila becuti.. 1 mlm jerk.. xmampu nk lame2.
nk tau ktorg g mane??...
pegi PORT DICKSON jerk...
g dekat2 je, mls g jauh2 dgn perut buncit ni.. hihi....
meh lyn pict ni... (byk pict aku sbb hubby je yg ambik gmbr) haha...

pict kat hotel. after breakfast....

after breakfast gak.. gemuk x?.. hehe
at Muzium Tentera Darat PD,


singgah sini before going back. permintaan hubby...

cam Tuanku Abd Rahman x? haha

amek pict kt jet!...
 kat PD ktorg stay kat Coral Admiral Cove.
best gakla biliknye. tp xde jacuzi. hehe...
pict xde plak.. dlm hanphone...hehe
lepas la jugak aku pnye release..
2 minggu before tu memang duk pulun keje. tension dgn mslh2 yg ade...
sbb tu jugak mntk cuti pjg. alhamdulillah, relax sikit walaupun terfikir gak kerja2 yg ditinggalkn..
before balik tu pegi muzium tentera darat..
ikutkn mls nk g. tp bile org sblh dh nk merajuk, singgah jela.......
lbh kurg 11++ am ktorg check out & balik kg..
ptg tu ade wedding kt kg. memeber sekolah dlu..
sampai2 umah kul2 ptg.. sempat gak mkn dlu (lapar pnye pasal)
last2 g weding dlm kul3. haha...
pengantin dh sanding, org pn xde..
xpela, janji aku g wedding dia..

oh ya, arini 19/1/13...
bermakna genap 11 bulan perkahwinan ktorg..
next month our 1st annivesary...
ape nk bg kt hubby yerk?...
hurmm.... nnt la kite pk yerk..
okla, kite sambung next entry nanti..
~wassalam~

Ahad, Disember 23, 2012

End of 2012

Posted by ct hajar at 9:49 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
assalamualaikum....
hari ni 23hb disember 2012.
huh... kejap dh ujung thn. apa aku buat dlm setahun ni erk?
perubahan paling besar dlm hidup aku adalah transition to be a wife & a mommy to be next year.
alhamdulillah...
skrg ni baby dh msuk 5 months. semakin aktif!..
seaktif mommynye di tempat kerja. hik2...
citer tempat kerja, kerja memang menensionkan...
lately memang aku tension...
dgn aku pnye confirmation yg masih tertangguh sampai early february..huhu...
ikutkn hati & perasaan mau aku hantar surat resign.
bila fikir anak yg kt dlm ni buat aku fikir 10~100 kali...
semoga ada rezeki utk anak ini...
ya Allah, aku sygkn zuriatku ini, keluargaku yg baru dibina & suamiku yg selalu bagi dorongan.
Kau murahkanlah rezeki kami, rezekiku, rezeki anak-anakku, rezeki suamiku....
amin....
*tetibe kuar doa plak.. hehe....*
skrg ni rse down tu, memang down..
bila org kate kerja kita xok, rse cam apa fungsi aku????
aku sabarkn diri, cuba utk buat yg terbaik, buat apa yg dorg mahukan...
jujur, ikhlas aku kata, aku xde talented nk jg ENGINEER!!..
aku tak dilahirkan utk jadi ENGINEER!!...
apalah nk jadi dgn aku kan??...
dlm plan skrg ni nk gantung lg pengajian master aku...
sbbnye, dana xberapa nk ada.
lg 1, bln 2 register new sem, 2 bln lps tu, aku besalin...
abes pantang dlm bulan 6, bln 9 register lg...
byk nk kena pakai duit.
master, baby..huhu.....
so aku decide utk gantung lg, & register bln 9 nnt...
semoga ALLAH merahmati apa yg bakal aku buat ni...
permudahkanlah semuanya ya ALLAH...
amin....
kla, chau dulu...
new year ni plan nk g mkn angin kt PD.
oh ye, 28 ni bday abang...
apa adiah ye?... xpe, kita update nanti...
blah dulu...
Assalamualaikum...



 

Life's Journey Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates